Brexit uçak yolcularının haklarını nasıl etkiler?

Bugün, 43 yıllık Avrupa Birliği üyesi Birleşik Krallık AB'den çıkış kararını açıkladı ve başbakan David Cameron hükümette daha sadece 3 ay kalıp Avrupa Birliği Lizbon Anlaşması’nın 50.ci maddesini yürürlüğe geçirecek kişi gelecek başbakan olacağını bildirdi.

Peki Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden çıkışı 261/2004 Yönetmeliği’ni ve yolcuların haklarını nasıl etkileyecek?

Lizbon Anlaşması’nın 50.ci maddesinin yürürlüğe girmesi Birleşik Krallığın yasal olarak Avrupa Birliği’nden çıkışı demektir ve o andan itibaren tüm Avrupa Birliği Yönetmelikleri Birleşik Krallık’ta 2 yıl daha yürürlükte kalacaktır. 2 yıl sonra Birleşik Krallık’tan easyjet veya British Airways havayollarıyla uçan yolcuların 261/2004 Yönetmeliği’ne dayanamayıp tazminat alma hakkı olmayacak (Türkiye’den THY ile uçan yolcuların şu an olmadığı gibi). Birleşik Krallık 261/2004 Yönetmeliği’nde “3.cü ülke” olarak adlandırılacak ve rötarlı veya iptal uçuşlar halinde Krallık yasası yürürlükte olacağı için uçak yolcularının hakları AB 261/2004 Yönetmeliği’nden ve AB Mahkemesi’nden ortaya gelmeyecek.

Ancak Birleşik Krallığın 261/2004 Yönetmeliği’ni anayasa anlaşmasıyla yolcu haklarının kaynağı olarak göstermesi halinde Krallığa veya Krallık’tan uçan yolcuların (Norveç'te olduğu gibi) tazminat alma hakları olacak.

AB 261/2004 Yönetmeliği’nden ortaya gelen yolcu haklarım nelerdir?

2005 yılından bu yana yürürlükte olan Yönetmelik uçuşu en az 3 saat geciken veya iptal olan yolculara tazminat alma hakkı sağlıyor.

Tazminat alma hakkım var mı?

Eğer uçağa kabul edilmediyseniz, uçuşunuz gecikti veya iptal edildiyse, hakkınızı yedirmeyip Tazminat bedeli hesaplayıcımız sayesinde hak ettiğin tazminatın bedelini hesaplayın. Olur ki mağduriyet olağanüstü hal yüzünden ortaya geldiğini ve havayolu şirketinin bu durumda size tazminat ödeyip ödememesi zorunluğundan emin değilseniz, her zaman bizimle iletişime geçip sorabilirsiniz, yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.