Online check-in hakkında bilmeniz gerekenler
Son yıllarda online check-in işlemi hayli popüler oldu. Genel olarak ucuz havayolu şirketlerinin uyguladığı bu yöntem, diğer havayolu firmalarıyla uçarkende sizi uzun kuyruklarda beklemekten kurtarır.
Online check-in nasıl yapılır?
Online check-in uygulaması sayesinde biniş kartımızı havaalanına gimeden basabiliyoruz. Çoğu havayolu şirketleri bu hizmeti uçuştan 30 gün önce başlatıp son 2 saate kadar sunuyorlar. Online check-in yapmak için internetten biletinizi aldığınız havayolunun web sitesine giriyor ve “online check-in” sekmesini tıklıyorsunuz. Açılan kutuya PNR kodunuzu (rezervasyon numarası) ve ad-soyad bilgilerinizi giriyorsunuz. Rezervasyon numaranız 6 işaretten oluşur (sayı ve harfler) ve bu numarayı havayolu şirketinin size rezevasyonunuzu onaylamak için gönderdiği e-mail’de bulabilirsiniz. Eğer bileti bir kişiden fazla yolcular için aldıysanız, hepsinin check-in’ini birlikte yapabiliyorsunuz. Ayrıca dönüş uçuşunuz 30 gün içindeyse iki uçuş içinde aynı anda check-in yapma imkanınız var. Şirket, koltuk seçimine izin veriyorsa koltuğunuzu seçip işleminizi tamamlıyorsunuz. Bazı şirketler için yemek seçimi ve ek bagaj hakkı gibi işlemlerinizi de bu aşamada tamamlayabilirsiniz.
Online check-in ne zaman zorunludur?
Wizz Air ve easyjet gibi bazı ucuz hava taşımacılık şirketleriyle uçarken uçuş öncesi mutlaka online check-in yapmanız gerekir. Bazen biniş kartınızı elektronik aletten göstermeniz yeterli olsa da çoğu zaman online check-in yaptığınızın kanıtını kağıt olarak gişeye götürmeniz gerekir. ClaimCompass’ın tavsiyesi: her zaman uçuş öncesi biniş kartınızı kağıt formunda götürmeniz gerekip gerekmediğini kontrol edin! Örneğin Wizz Air uçuşları için önceden biniş kartınızı basmadıysanız havaalanında ekstra para ödemeniz gerekir. Bazı ucuz hava taşımacılık şirketlerinde ücret 20 ile 60 Euro arası olabiliyor. Aksine, daha pahalı havayolu şirketileriyle çoğu zaman önceden online check-in yapmanız gerekmez ve genel olarak online check-in hizmetini uçuştan 24 saat önce açarlar (Lufthansa ve Biritsh Airways gibi).
Biniş kartımı ne zaman göstermeliyim?
Eğer teslim etmeniz gereken bagajınız yoksa, direk güvenlik kontrolüne geçebilir ve orada biniş kartınızı sorumlu havalimanı çalışanına gösterebilirsiniz. Oradan pasaport kontrolüne doğru devam etmenize izin verilir. Fakat teslim etmeniz gereken bavulunuz varsa, check-in gişelerinden geçip bagajınızı vermelisiniz. ClaimCompass’ın tavsiyesi: olabildiğince erken havalimanında olun ki uzun kuyruklarda bekleyerek uçağınıza gecikmeyin. Yinede uzun kuyruk yüzünden geç kaldığınızı fark ediyorsanız sıkılmayın, diğer yolculardan size sıra vermelerini rica edin ve aksi takdirde uçağınızı kaçıracağınızı anlatın. Aklınızda bulunsun ki çıkış gişesine geciktiğinizde uçağa alınmayabilirsiniz.