Uçak biletimi çalıştığım şirket ödedi, tazminatı kim alıyor?

Karşılaştığımız en sık sorulan sorulardan biri uçak biletinin başka biri tarafından alındığında, tazminatı aslında kimin alması gerektiği sorusu. Örneğin, iş görüşmesi için yurt dışına uçtuğunuzda çalıştığınız şirket uçak biletinizi ve diğer masraflarınızı ödüyor. Fakat uçuşunuz iptal ediliyor veya 3 saatten fazla rötar yapıyor, bu durumda tazminatın ödenmesi gereken kişi kim?

AB 261/ Tüzüğü'ne göre tazminat ödeme uygulamalarında önemli olan uçak biletinin kimin adına alındığıdır. Yani uçuşta rötar veya iptal söz konusuysa, tazminatı alacak kişi yolcudur, bileti ödeyen değil.

Ayni şekilde yurtiçi iş görüşmesi için örneğin İstanbul'dan Ankara'ya uçmanız gerektiyse ve uçağınız iptal edildiyse tazminatı alma hakkına sadece siz sahipsiniz, patronunuza kesinlikle bir şey ödenmez. İçhat uçuşlarında uçağınızın rötar yaptığında para tazminatı ancak varacağınız son noktaya 5 saatten fazla gecikmeyle vardığınızda ödenir. İçhat uçuşlar için bilmeniz gereken, overbooking yüzünden uçağa alınmadığınızda mesafenin uzunluğu farketmeden 100 Euro para tazminatı alma hakkınız olduğu.

Tazminat talebinizi başlatmak için tek bilmeniz gereken, uçuş No ve rezervasyon No'dur. Bu iki önemli numarayı havayolu şirketinin size gönderdiği e-bilette bulabilirsiniz. Tazminat işlemleri hakkında daha fazla bilgi Rötarlı ve iptal uçuşlarda nasıl tazminat alabilirim? makalemizde bulabilirsiniz. Aklınızda bulundurmanız gereken, tazminat zamanaşımının 3 ile 6 yıl arası olmasıdır ve 3 yıl öncesine kadar yaşadığınız her uçuş aksaklığı için aslında tazminat almanız için hala geç olmadığıdır. E, ne duruyorsunuz?