Rötarlı ve iptal uçuşlarda nasıl tazminat alabilirim?
Gecikmeli veya iptal edilen uçuşunuz için tam olarak nasıl tazminat talep edilir burada öğrenebilirsiniz.
Hiç havaalanına gidip uçuşunuzun bir kaç saatle ertelendiğini öğrendiğiniz oldu mu? Eğer olduysa, yalnız değilsiniz. Bu senaryo her yıl Avrupa’da milyonlarca yolcunun karşılaştığı bir durum ve bu yüzden 18.02.2005 yılında Avrupa Birliği 261/2004 No’lu rötarlı uçuş veya iptal seferler durumunda uçak yolcularının haklarını tasvir eden Tüzük yürürlüğe geçmiştir. Fakat sorun orada ki, havayolu şirketleri müşterilerini hak ettikleri tazminat hakkında bilgilendirmez ve çoğu zaman dilekçelerini de umursamazlar. Bu makalede, Avrupa Birliği 261/2004 No’lu Tüzüğe dayanarak nasıl 250 Euro’dan 600 Euro’ya varan para tazminatı alabileceğinizi öğreneceksiniz.
Tazminat alma hakkım var mı?
Havayolu şirketinden para tazminatı alabilmeniz için aşağıdaki şartlar mevcuttur:
Uçuşunuz Avrupa Birliği’nde (veya İslanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'de) bulunan bir şehirden gerçekleşmiş olması gerekir veya Avrupa Birliği dışından kalkıp Avrupa Birliği’nde bulunan bir şehre inen uçuşlar için havayolu şirketinin Avrupa Birliği’nde kayıtlı olması gerekir.
Örneğin: Münih-İstanbul uçuş seferi için tazminat alabilirsiniz; Lufthansa’yla İstanbul-Münih uçuş seferinde aksaklık olduğunda da tazminat alma hakkınız var. Fakat Türk Havayolları ile İstanbul-Münih seferi için ancak 8 saat gecikme sonrası, iptal veya overbooking olduğunda tazminat alabilirsiniz. Türkiye çıkışlı Türk hava taşımacılık şirketiyle uçuşlar için AB Tüzüğü'ne paralel olarak hazrırlanan Yönetmelik yürürlüktedir ve rötarlı uçuşlarda tazminat alma hakkı AB içi uçuşlardan farklıdır.
Diğer kriter uçuş rötarının hava taşımacılık şirketinin yanlışı yüzünden ortaya gelmiş olmasıdır: eğer uçağınız volkan patlaması, yangın veya kötü hava koşulları gibi olağanüstü haller yüzünden geciktiyse havayolu şirketi tazminat ödemek zorunda değildir. Tek dikkat etmeniz gereken teknik arıza olağanüstü hal olmamasıdır ve havayolu şirketinin sizi aksine ikna etmeye çalıştığında aslında tazminat alma hakkınız olduğunu bilmeniz gerekir.
Tazminat talebimi nasıl verebilirim?
Tazminatınız için türlü yollardan dilekçe verebilirsiniz. Havayolu şirketiyle kendiniz iletişime geçerek tazminat dilekçenizi direk gönderebilirsiniz. Eğer bu yolu denemek isterseniz, sabırlı bir kişi olduğunuzdan ve yolcu haklarınızı iyi tanıdığınızdan emin olun çünkü çoğu havayolu şirketleri size hakkettiğiniz tazminat bedelinin miktarından daha ucuz alternatif tekliflerde (ucuz uçak bileti kuponları, indirimler, belirli mağazalar için kredi kartları gibi) bulunacaktır. Ayrıca mahkeme için de hazır olmanız gerekir.
İkinci tazminat talebi yöntemi aracılar sayesinde gerçekleşir: ClaimCompass gibi profesyonel aracılar yardımıyla tazminat talebinizin tüm işlemlerini - dilekçenin hazırlanması, havayolu şirketiyle iletişim ve gereken tüm delillerin kontrolünü- arabulucuya aktarmış olursunuz. Ayrıca dilekçenizin mahkemeye ermesi durumunda aracı şirket sizi orada da temsil edecektir. Eğer tazminat talebinizi kendiniz şahsen üstlenmek istiyorsanız, kimseye komisyon ödemeniz gerekmez. Bu durumda bilmeniz gereken şu ki, dilekçenizi kendiniz hazırlamanız vaktinizi alacaktır ve büyük çaba sarfetmeniz gerekebilir. Havayolu şirketinden yanıt almamanızın veya olumsuz yanıt almanızın ihtimali de büyüktür. Vakanız mahkemeye erirse, tüm ücretleri sizin karşılamanız gerekecektir. Eğer aksine tazminat talebiniz için bizim hizmetlerimizden yararlanırsanız, tüm işlemleri ClaimCompass üstlenecektir ve sizden beklenenler sadece vekaletnmeyi online imzalamanız gibi küçük şeylerdir. ClaimCompass’ın hizmetleri tamamen ücretsizdir, ancak vakanızın başarıyla sonuçlanıp tazminatı aldığınız halde, miktarın %35’i komisyon olarak tutulur. Bizim hizmetlerimizi kullanarak, Avrupa hukuku alanında uzman avukatlarla ve her zaman sorularınıza cevap verecek bir ekiple çalışmış olursunuz.
Dilekçemi nasıl hazırlayayım?
Eğer tazminat dilekçenizi kendiniz vermek isterseniz, ilk etapta havayolu şirketinin “Müşteri ilişkileri” bölümüne ulaşmanız gerekir. Avrupa Birliği 261/2004 Tüzüğü’ne dayanarak standart dilekçe formunu doldurup mail, posta veya fakstan gönderebilirsiniz. Uçuşuzunla ilgili gereken diğer evrakları da hazırlayın ki havayolu şirketi daha fazla detay dilerse gönderirsiniz. ClaimCompass’la çalışırsanız, yapmanız gereken sadece şunlardır:
-
Tazminat hesaplayıcımızı doldurup tazminatınızın miktarını hesaplayın
-
Bunun için bilmeniz gerekenler rezervasyon numaranız ve uçuş numarası
-
İkinci adım e-posta adresinizle ve şifrenizle kendinize profil açıp talebinizin güncel durumunu takip etmeniz. Sonrasında ClaimCompass’tan onay maili profilinizi onaylayan mail alacaksınız ve mail’de ayrıca ClaimCompass’a havayolu şirketi karşısında sizi temsil etme yetkisini verdiğiniz vekâletnameyi bulabileceksiniz.
Mağduriyetiniz için hak ettiğiniz tazminattan vazgeçmeyin - yolcu haklarınız değerlidir, sorun ise “prensip meselesi”dir!