Uçak yolculuğunda evcil hayvan

Uçak yolculuğunda evcil hayvanlarımızı yanımıza almamız sandığımızdan daha sıkıntılı olabiliyor bazen - sadece kendi seyahatimizi değil minik arkadaşımızın kisini de planlamamız gerekiyor. Bu makalede, uçak yolculuğuna çıkarken evcil hayvanınızı yanınızda götürmeyi düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gerekenleri paylaştık sizinle.

Uçacağınız havayolu şirketinin evcil hayvanla uçağa binme politikasını kontrol edin

Maalesef her havayolu şirketi uçağa evcil hayvan alınmasına izin vermez. Örneğin, Wizz Air ve Easyjet gibi düşük maliyetli havayolu şirketleri kabinde veya kargo da hayvan taşınmasına yasak koymuştur.

Diğer yandan ise THY, Pegasus, Air Berlin ve Air France gibi şirketler bu imkanı yolcularına sunuyor ve belirli ücret karşılığında evcil hayvanınızı yanınıza alabiliyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken, kafezin büyüklüğü ve hayvanın ağırlığıdır. Havayolu şirketlerinin kabin bagajı sınırlamaları hakkında daha faza bilgi burada bulabilirsiniz.

Aklınızda bulundurun ki havalimanına gitmeden önce evcil hayvanınızın tüm evraklarını (aşı pasaportu gibi) kontrol edin. Yapılmış olması gereken aşılar gittiğiniz ülkeye göre değişebilir. Hayvanın pasaportu havaalanında veteriner kontrol noktasında mühürlenir.

Uluslararası uçuşlarda ayrıca yanınızda evcil hayvan taşıdığınız için beyanname imzalamanız da gerekebilir.

Kabinde mi veya kargoda mı?

Çoğu havayolu şirketleri kedi, köpek veya hamster gibi küçük hayvanların belirli kafezlerde kabinde taşınmasına izin verir. Hayvanınızı uçakta kabine alabilmeniz için önceden kilosunu ve büyüklüğünü bildirmeniz gerekir - 6-8 kg arası hayvanlar uçak kabinine alınabilir. Yine de emin olmak için havayolu şirketiyle iletişime geçip, tam olarak nasıl hayvanla yolculuk edeceğinizi bildirip, sınırlamalar neler olduğunu sormanızı öneririz.

Ücretler hakkında önceden bilgi alın

Hayvan kafezi için özel koltuk ayırtıldığından dolayı, uçak biletinizi uçuştan önce oldukça erken almanız sizin için avantajlı olacaktır. Aksi takdirde boş koltuk kalmayabilir veya fiyatlar daha yüksek olabilir.

Uçuş öncesi hazırlık

Eğer minik arkadaşınızın kafezde taşınması şartsa, uçuştan bir kaç hafta önce kendisini yavaş yavaş kafeze alıştırmaya çalışın. Her gün kafezin içine yemek veya oyuncak koyarak biraz içerde vakit geçirmesine yardımcı olun.

Ayrıca hayvanın uçuştan önce beslenmiş olduğundan emin olun fakat fazla yemek vermeyin çünkü uçuş sırasında miğdesi bulanabilir ve kusabilir. Eğer uçağınız rötar yaparsa veya iptal edilirse, sadece kendiniz için tazminat alma hakkınız vardır, hayvanlar maalesef yolcu olarak değil bagaj olarak uçağa alınır.